Behandelvormen

Behandelvormen Psycho Praktijk Leusden

Hieronder geven wij aan waarvoor u precies bij ons terecht komt en hoe een behandeling in zijn werk gaat. Wij maken u erop attent dat er vooralsnog alleen individuele behandelingen mogelijk zijn in onze praktijk; wij geven geen groepsbehandelingen.

Intake, vragenlijsten en behandelplan

Het behandeltraject begint met een intakegesprek en een beginmeting van je klachten met een digitale vragenlijst (BSI en/of OQ-45). Het intakegesprek neemt één tot drie sessies (van 45-60 minuten) in beslag.

 

Hierna wordt in overleg met jou een behandelplan opgesteld en de zorgvraagtypering gedaan: met behulp van een vragenlijst (HoNOS+) bepalen we hoeveel gesprekken er ongeveer nodig zijn voor de behandeling. Bij Psycho Praktijk Leusden behandelen we de meest voorkomende problemen. Mocht je vraag niet passen binnen de praktijk en een andere vorm van hulp noodzakelijk zijn, dan bespreken we dit en waar je het beste terecht kunt.

 

Er zijn samenwerkingen met huisartsen en instellingen in de omgeving. We werken ook samen met de wijkteams, gemeente en (bedrijfs-)artsen. Als dit wenselijk is in de behandeling, kan een partner of betekenisvolle ander bij de behandeling betrokken worden.

 

In het behandelplan spreken we af welke behandeling er toegepast wordt en aan welke doelen je gaat werken. Tijdens de behandeling zullen we de HoNOS+ of andere vragenlijsten regelmatig opnieuw afnemen om te zien of de behandeling bijgesteld moet worden of wellicht beëindigd kan worden. Dit stemmen we uiteraard samen af.

Behandeling

We maken gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden zoals:

Cognitieve gedragstherapie

In de cognitieve gedragstherapie gaat men er van uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door je gedachten (cognities) en je gedrag.

Interpersoonlijke psychotherapie

Interpersoonlijke therapie wordt voornamelijk gebruikt om psychische klachten te behandelen die ontstaan bij veranderingen in relaties.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen.

Schematherapie

Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. 

Mindfulness

Je bent waar je aandacht is. Mindfulness is de kunst van het bewust sturen van deze aandacht, waardoor je aanwezig bent in het hier en nu en je ervaringen intenser worden.

Kortdurende psychodynamische psychotherapie (KPSP)

KPSP is een psychoanalytische behandeling voor mensen die kampen met depressieve klachten.

Door de overheid zijn richtlijnen opgesteld voor welke behandeling bij welke stoornis aangewezen is. We werken zoveel mogelijk volgens die richtlijnen. In de behandeling is er waar mogelijk sprake van ‘Blended Care’ ofwel E-health. Dat is een vorm van behandeling waarbij gesprekken worden afgewisseld met online behandeling. We gebruiken daarvoor het programma Therapieland, maar kunnen aanvullend gebruik maken mailcontact of (video-)bellen. De behandeling wordt regelmatig geëvalueerd. Terugvalpreventie en wanneer nodig nazorg vormen een onderdeel van de behandeling.

Samenwerking met anderen

Wanneer je daar toestemming voor geeft, wordt je huisarts op de hoogte gesteld van het starten van de behandeling en ontvangt de huisarts aan het eind een brief met het beloop van de behandeling. Indien nodig is er –na je toestemming- tussentijds overleg met de huisarts of een andere betrokken hulpverlener.

Feedback

Aan het einde van de behandeling wordt er onder andere een vragenlijst afgenomen die de klanttevredenheid meet (CQ-index). Je kunt daar aangeven hoe je de behandeling ervaren hebt op de gebieden bejegening, samen beslissen en uitvoeren van de behandeling.

Waarneming bij afwezigheid

Tijdens vakanties of langer durende afwezigheid wordt de praktijk waargenomen door een collega. Cliënten die bij de praktijk in behandeling zijn, ontvangen daarover bericht van hun behandelaar.

Word Lid van de Cliëntenraad en Maak het Verschil in de Zorg!

Ben jij cliënt bij onze GGZ-instelling en wil jij een stem geven aan jouw ervaringen en die van anderen? Wil je meedenken over de kwaliteit van de zorg en bijdragen aan een positieve verandering binnen onze organisatie? Dan is dit je kans!